Projecten

DePlaatsmaker Havenloods

In de “Havenloods” in Utrecht hebben we, in opdracht van DePlaatsmaker, in een oude industriële loods van 1500 m2 en 10 meter hoogte bijna 2200 m2 aan werkruimte voor kunstenaars en creatieve bedrijvigheid gerealiseerd. Er zijn in de winter van 2018/2019 ruim 60 uiteenlopende soorten werkruimtes gebouwd, waaronder ateliers, werkplaatsen, muziekstudio’s, en kantoorruimtes. De grootte van de ruimtes varieert van 20 tot 160 m2.

De verbouwing is zoveel mogelijk uitgevoerd met circulaire materialen. De constructie en de fundering van de hal zijn behouden. Voor de vervanging van de dichte gevels is gebruik gemaakt van 250 kozijnen uit de renovatie van woningbouw en van reststromen betonnen gevelpanelen. Voorbeelden van materialen die hergebruikt zijn: balkhout voor de vloeren, binnen- en buitendeuren, metalen gevelplaten, trappen, multiplex, kabelgoten en restanten glas. Als isolatiemateriaal is houtwol gebruikt; een restproduct afkomstig uit de houtindustrie.

Hiermee is de Havenloods een uitstekend voorbeeld van functioneel circulair bouwen door Groenluik.

Lees verder

Upcycling

Bij Upcycling, ofwel creatief hergebruik, worden oude en ‘onbruikbare’ materialen omgevormd tot iets wat weer waardevol is en vaak zelfs mooier dan voorheen. Het ‘afval’ zou normaal gesproken bij het grof vuil worden gezet, maar op deze manier blijven de materialen uit de afvalstroom, en wordt de levensduur verlengd.

Naast het hergebruik van materialen in bouwprojecten is Groenluik gespecialiseerd in het maken van ‘upcycled’ objecten zoals meubels, kasten en keukens, gemaakt van overgebleven materialen die anders weggegooid zouden worden. Groenluik houdt van de uitdaging om van oude producten en afval een nieuw functioneel product te maken. We denken graag met je mee over het ontwerpen van je inrichting, en met de creativiteit van Groenluik krijg je handgemaakte unieke producten tegen een betaalbare prijs!

Lees verder

Het Hof van Carthesius

Groenluik heeft in 2017, in opdracht van Het Hof van Cartesius Coöperatie U.A., de eerste fase van het Hof van Cartesius gebouwd. Deze werkplek voor creatieve ondernemers is voor 90% circulair gebouwd. Hergebruik van materialen stond hierbij centraal.

Het Hof van Cartesius bestaat uit flexibele paviljoens rondom een collectieve binnentuin. Groenluik is al in de ontwikkelfase betrokken geweest als adviseur, en heeft het casco van de paviljoens gebouwd voor in totaal of 545m2 creatieve werkruimten. De 30 creatieve ondernemers hebben zelf hun eigen gevel en interieur afgewerkt. De paviljoens zijn demontabel gebouwd met zo min mogelijk materiaal. De gebruikte materialen zijn bio-based, dit zijn materialen die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen.

Voor de bouw zijn vele materialen hergebruikt, waaronder spoorrails voor de kolommen, deuren, schuifpuien en houten balken.

Voor Groenluik was het Hof van Cartesius een “fysieke proeftuin” voor grootschalig circulair en duurzaam bouwen.

Lees verder
+